En lille del af det store parkanlæg Aston Lower Ground før Villa Park blev bygget. Græsplænen i forgrunden ligger lige der, hvor North Stand står i dag.
Villa Park den 30. marts 1907 mens der stadig var cykelbane rundt om selve banen. Der var knap 30.000 tilskuere til denne kamp, men stadion var vurderet til at kunne rumme op imod 70-80.000 tilskuere.
I 1914 gik arbejdet med at fjerne cykelbanen i gang, og efterfølgende blev endetribunerne rykket tættere på banen.
Billedet her er formentlig fra engang i 1950'erne - i hvert fald fra før der kom projektører i 1958. Dengang kunne Villa Park rumme næsten dobbelt så mange tilskuere som i dag. Rekorden var og er 76.588 og blev sat i marts 1946. Holte End er længst væk på billedet og Trinity Road Stand i højre side.
Da 1977/78 sæsonen begyndte, stod den nye North Stand klar med plads til 4.000 siddende og 6.000 stående tilskuere samt over 200 pladser i de nye 'executive boxes'. Læg mærke til projektørerne, hvor lamperne former bogstaverne A og V.
Den gamle Witton Lane Stand blev revet ned til fordel for en større og meget mere moderne tribune i to niveauer. Den nye tribune blev i 1993/94 sæsonen opkaldt efter den daværende bestyrelsesformand Doug Ellis.
Aston Villa's 2-1 sejr over Liverpool den 7. maj 1994 var sidste kamp med ståpladser på Holte End og dermed også på Villa Park. Her ses tribunen med plads til over 20.000 tilskuere.
Trappen der under den gamle Trinity Road Stand førte spillerne fra omklædningsrummene og ud til banen. Udover berømte Villa-spillere har også folk som Johan Cruyff, Pele, Bobby Moore, George Best og mange andre gået denne vej til og fra banen på Villa Park.
Den gamle og smukke facade på Triny Road Stand forsvandt i 2001, da der skulle gøres plads til en mere tidssvarende tribune i tre niveauer. Mosaikken er i dag genskabt på facaden af Holte End, mens de runde vinduer blev gemt og genbrugt ved den seneste indvendige modernisering af Trinity Road Stand i sommeren 2008.
Endnu et billede af den gamle Triny Road Stand, der slet ikke havde de samme forhold og faciliteter for sponsorer m.fl., som den nye tribune har.
Den nye Triny Road Stand der åbnede i november 2001. Det store område i midten er til klubbens ledelse, tidligere spillere og andre vigtige personer. Nedenfor ses det tekniske område med udskiftningsbænkene.
Doug Ellis Stand - eller Witton Lane Stand som mange stadig kalder den. Bag ruderne længst mod højre har politiet kommandocentral under kampene, ligesom Sky Sports har deres studie der.
Udsynet fra North Stand's øverste niveau med Holte End i den modsatte ende, Doug Ellis Stand til venstre og Trinity Road Stand til højre.
Luftfoto af Villa Park som det ser ud i dag. Det er Doug Ellis Stand og North Stand, der er tættest på.
Fra Aston Villa blev stiftet i 1874 og to år frem spillede holdet primært sine hjemmekampe i Aston Park, men fra 1876 fik holdet sin egen hjemmebane, da man lejede Perry Barr - med omklædningsrum og administration i nogle lokaler på pubben 'Old Crown and Cushion'! Her holdt man til frem til 1897, hvorefter man flyttede til Aston Lower Ground, der senere skiftede navn til Villa Park. Siden 1911 har Aston Villa selv ejet stadion.
Da Villa Park blev bygget i slutningen af 1890'erne, kostede det £16.400 at opføre stadion. På området lå tidligere et stort parkanlæg med bl.a. en fiskedam og et område med frugttræer, ligesom der var områder til forskellige aktiviteter som eksempelvis en cricketbane og flere baner til boccia. Hovedindgangen til området var ved siden af Holte Hotel (den nuværende pub The Holte), der blev opført i 1860'erne og var opkaldt efter familien Holte. Familien ejede Aston Hall, og den sidste beboer på stedet, Sir Thomas Holte, kom senere også til at lægge navn til den ene endetribune på Villa Park. Fra begyndelsen var banen omkranset af en cykelbane, og man regnede med, stadion havde plads til 70-80.000 tilskuere, hvilket dog aldrig blev efterprøvet. 5.500 af tilskuerne kunne sidde ned under tag på hovedtribunen ud mod Witton Lane, ligesom der var plads til 4.500 stående tilskuere under samme tag. På den modsatte langside ud mod Trinity Road var der ståpladser til 8.000 tilskuere, og de var også overdækkede, mens de resterende pladser var ståpladser bag de to mål og uden overdækning. Aston Villas første kamp på den nye hjemmebane var den 17. april 1897, hvor 15.000 tilskuere så hjemmeholdet besejre Blackburn med 3-0.
I 1911 blev Aston Villa ejer af sin egen hjemmebane, og klubbens direktør Frederick Rinder havde en ambition om at øge tilskuerkapaciteten til ikke mindre end 120.000! Det blev dog aldrig til noget med de planer, men i 1914 fjernede man cykelbanen og opførte Trinity Road Stand og rykkede tilskuerpladserne bag de to mål tættere på banen. Den nye tribune blev af mange betragtet som en arkitektonisk perle, men den kostede til gengæld også meget mere end planlagt at opføre. Det gældsatte klubben flere år frem i tiden (og den historie gentager sig mange år senere...) og kostede samtidig Frederick Rinder jobbet som klubbens direktør.
I 1958 blev Villa Park udstyret med projektører, der blev tændt første gang i august samme år i pausen i en kamp mod Portsmouth. I 1971 blev de gamle projektører i øvrigt erstattet med nye og ret specielle projektører, da lamperne på de nye formede klubbens bogstaver A og V. Næste udvidelse kom i 1962, da der kom tag på Holte End, og to år senere kom der fladt tag på Witton Lane Stand - den nuværende Doug Ellis Stand. Da England i 1966 skulle være vært for VM, skulle der spilles tre kampe på Villa Park, og i den anledning blev Witton Lane Stand lavet om til kun at bestå af siddepladser, ligesom banen blev gjort bredere, og spillertunnellen blev overdækket. I 1971 blev det så den modsatte langsides tur til at få fjernet ståpladserne, og samtidig blev der bygget 'executive boxes' på Trinity Road Stand.
Det næste store projekt blev indledt i januar 1977, hvor North Stand blev lavet om til den tribune, vi kender i dag, med 'executive boxes' og AV skrevet ind i sæderne på øverste tribune. Tribunen var ganske imponerende efter datidens forhold og rummede 4.000 siddepladser på øverste niveau, 6.000 ståpladser på nederste niveau samt 38 'executive boxes' med plads til seks mand i hver mellem de to niveauer. Selve byggeriet medførte dog en større skandale for Aston Villa. Der var nemlig så meget rod i økonomien omkring byggeriet af den nye tribune, at Villa i flere år betalte af på en stor gæld og derfor havde meget begrænsede midler til nye spillere m.v. Der gik dog nogle år, fra den nye tribune stod færdig, til rodet i økonomien blev opdaget, så man skulle helt frem til 1985, før sagen endelig blev lukket ved retten i Birmingham, og det endte med fængselsdomme til flere af de ansvarlige i f.m. byggeriet.
I begyndelsen af 90'erne blev Witton Lane Stand bygget om til den nuværende tribune, og i 1993/94 sæsonen skiftede den nye tribune navn til Doug Ellis Stand. Doug Ellis selv hævdede, at han intet kendte til beslutningen, som bestyrelsen havde truffet i anledning af hans 70-års fødselsdag i januar 1994. Selv om det er mange år siden, langsiden skiftede navn og blev opkaldt efter den daværende bestyrelsesformand, er der mange fans der den dag i dag fortsat kalder tribunen for Witton Lane Stand. I januar 1990 kom den såkaldte Taylor-rapport efter ulykken på Hillsborough, og tiden med ståpladser på Villa Park nærmede sig dermed en afslutning. Og i 1994/95 sæsonen kunne man så åbne den nye Holte End-tribune udelukkende med siddepladser. Med sine 13.500 sæder var Holte End efter sigende dengang den største endetribune i Europa, men den var stadig væsentlig mindre end den gamle tribune, hvor der var plads til mere end 20.000 stående tilskuere. Det kostede Aston Villa £6 mio. at bygge Holte End om til en tribune med siddepladser.
Villa Park fik varme i banen i sommerpausen i 1996, og i 2001 blev den gamle tribune på Trinity Road revet ned og erstattet af en ny og mere moderne tribune, hvilket øgede kapaciteten fra 39.399 til de nuværende 42.640. Den nye tribune med siddepladser i tre niveauer blev officielt åbnet i november 2001 af Prins Charles. For at få plads til den nye tribune måtte man bygge ud over vejen, så i dag går noget af den vej, der hedder Trinity Road, under selve tribunen.
Villa Park i dag
Villa Park består af fire tribuner. På den ene langside har man Trinity Road Stand med plads til 12.954 tilskuere. Det er her, klubbens ledelse og særligt indbudte gæster har deres pladser, ligesom pressen også hører hjemme her. Tribunen huser en masse lounger, barer m.v., ligesom omklædningsrummene er placeret her.
På den modsatte langside er Doug Ellis Stand med 9.081 pladser i to niveauer. Siden tribunen åbnede i sommeren 1993, er den blevet udvidet en smule, så den nederste del af tribunen hænger sammen med de to endetribuner. I den nordlige ende af Doug Ellis Stand er udeholdets tilskuere placeret, og så er det også på den langside, tv-kameraerne har deres plads.
North Stand er den ældste af de fire tribuner og har plads til 7.086 tilskuere. En stor del af klubbens administration har kontorer i denne tribune, og det er også her, receptionen er placeret. Der har i flere år verseret rygter om, at North Stand skal ombygges til en større og mere moderne tribune, så kapaciteten på Villa Park øges til op mod 50.000 tilskuere.
Tribunen bag det sydlige mål er Holte End - vel nok den mest kendte af de fire tribuner. Det er her, de 'hard core' fans sidder (står), når Aston Villa spiller. Kapaciteten her er 13.472.
Andre oplysninger om Villa Park
Villa Park er et 4-stjernet UEFA stadion, og det er det 8. største fodboldstadion i England målt på tilskuerkapacitet. Det største er Wembley Stadium med plads til 90.000, og herefter følger Old Trafford, Emirates Stadium, St. James' Park, Stadium of Light, City of Manchester Stadium, Anfield og så altså Villa Park. Hvis Villa Park udvides til 50.000 tilskuere, bliver det Englands 5. største fodboldstadion, forudsat ingen andre klubber udvider til en højere kapacitet.
Villa Park lagde græs til tre kampe ved VM i 1966 og til fire kampe ved EM i 1996. Derudover har det engelske landshold ni gange spillet en hjemmekamp på Villa Park. Første gang var den 8. april 1899, hvor England vandt 2-1 over Skotland, mens landsholdets seneste optræden på stadion var den 9. februar 2005, da man spillede 0-0 i en venskabskamp mod Holland.
55 gange er en FA Cup-semifinale blevet spillet på Villa Park, og det er dermed det stadion, der flest gange har lagt græs til en sådan begivenhed. Det er dog slut nu, da alle semifinaler fra 2008 er blevet spillet på Wembley, der også huser finalen. Den sidste finale nogensinde i Europa Cuppen for Pokalvindere blev også spillet på Villa Park, da Lazio den 19. maj 1999 besejrede Real Mallorca med 2-1.
Tilskuerrekorden på Villa Park blev sat den 2. marts 1946, da Aston Villa i FA Cuppens 6. runde mødte Derby. 76.588 tilskuere var mødt op til den kamp. På det nuværende stadion er rekorden 42.640, hvilket er opnået flere gange. I den modsatte ende af listen var blot 2.900 tilskuere på plads til en kamp mod Bradford i februar 1915.
Skal du besøge Villa Park, er den nærmeste togstation Witton, der ligger blot 500 m. fra stadion, mens der er er ca. halvanden kilometer til Aston, der dog er den af de to stationer med flest afgange.